(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

06-05-2024

Gebruik restwarmte opnieuw binnen uw processen

Anders is het zonde van de energie. 

Herkent u dit? Bij veel productiebedrijven vragen processen zowel om koude als warmte. Traditioneel produceren koelmachines warmte die wordt afgevoerd. Dat is echt zonde van de energie. Het blijkt dat die restwarmte weer in te zetten is als proceswarmte. In dit artikel gaan we dieper in op deze warmte- en koude-integratie.

De industrie in Nederland staat voor een belangrijke opgave: de energietransitie. Het gebruik van duurzame energie, het reduceren van CO2-uitstoot, het verlagen van fossiel energiegebruik, elektrificatie staan voor de deur en dat terwijl de meeste voor de hand liggende besparingsmaatregelen al zijn genomen.

Deze uitdagingen vereisen daarom een nieuwe aanpak waarin integraal naar de processen moet worden gekeken. De specifieke bedrijfsprocessen stellen allerlei eisen aan de procesondersteunende installaties, wat er voor zorgt dat de verduurzaming ervan maatwerk betreft.

Wat te doen met restwarmte

Veel productiebedrijven hebben processen die enerzijds vragen om warmte en anderzijds om koude. Traditioneel wordt deze warmte geleverd door een stoom- of warmwaterketel. Voor de benodigde koude zijn koel- en vriesmachines geplaatst. Deze koelmachines produceren restwarmte die doorgaans wordt afgevoerd naar de omgeving. In de praktijk blijkt dat het vaak mogelijk is om deze restwarmte weer in te zetten als proceswarmte, al dan niet opgewaardeerd met een warmtepomp.

Door deze warmte en koude met elkaar te combineren wordt een hoger rendement van de totale installatie behaald en daalt het gebruik van (fossiele) energie voor de warmteopwekking.

Maatwerk belangrijk

Om deze processen en faciliteiten zo efficiënt mogelijk te integreren, is maatwerk vereist. Zo moeten de verschillende proces- en energiestromen in kaart gebracht worden, moet er rekening gehouden worden met wet- en regelgeving, en is er aandacht nodig voor de economische haalbaarheid.

KWA heeft veel ervaring met deze trajecten. Afgelopen jaren hebben wij voor diverse bedrijven ondersteuning geboden op onderwerpen als:

  • Subsidieaanvragen in warmte- en koude-integratie
  • Pinch Technologie, een analysemethode om restwarmte optimaal te benutten
  • Langetermijnstrategieën energietransitie

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden voor uw bedrijf, neemt dan contact op met onze adviseurs.

Bekijk ook:
Geschreven door
Frank Waenink
Thermische energie en stralingshygiëne

Tel.: 0334221347

E-mail: fw@kwa.nl

Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?