(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Advies voor Ahrend: schone grond opleveren

Meubelproducent Koninklijke Ahrend wil zijn locatie verkopen maar de productielocatie staat op vervuilde grond. Wat te doen? 

Ze pakken hun verantwoordelijkheid, willen de grond schoon achterlaten en schakelen KWA in voor een gespecialiseerd advies. Rolf Verspuij is CFO van Koninklijke Ahrend en vertelt hoe dat proces in zijn werk is gegaan. 

“Sinds 1951 stond er een fabriek op een terrein in Zwanenburg, onder de naam De Cirkel, die meubilair maakte. Ahrend heeft die fabriek in de tweede helft van de vorige eeuw overgenomen. Uiteindelijk hebben we de locatie in 2017 gesloten, de activiteiten elders ondergebracht en is  besloten de grond te verkopen.”

Vervuiling diep in de grond

Het moment voor de bekende kink in de kabel: “Tijdens het maken van onze sloop- en verkoopplannen bleek dat de grond en het pand verontreinigd waren. Vooral de in de grond geconstateerde oplosmiddelen bleken een groot probleem. De vervuiling zat zo’n zeven meter diep. Normaal gesproken kun je de oplosmiddelen verwijderen maar niet met deze diepte op deze  specifieke plek. Ahrend heeft KWA daarom gevraagd te adviseren bij dit vraagstuk. Adviseur Paul Ploumen stelde een gedegen advies op.

“Dat was een dik en volledig dossier. En hij heeft naar volle tevredenheid ons bedrijf begeleid bij dit milieuvraagstuk”, concludeert Verspuij. “Paul heeft alles in kaart gebracht en het management geadviseerd hoe om te gaan met deze vervuiling. Ook bood hij begeleiding bij het contact met gemeente en provincie en andere overheidsinstanties.”

Beheerssysteem draait jaren

De uiteindelijk oplossing, die was er gelukkig ook: “De grond is gezeefd, de olie verwijderd, net als de aangetroffen asbest. Voor de oplosmiddelen is een beheerssysteem geplaatst dat de vervuiling uit de grond haalt en filtert. Dat systeem kan en moet jaren draaien. We weten niet hoe lang, maar lang, dat is zeker. En het is effectief, dat is het belangrijkste.”

Inmiddels is de vervuilde grond compleet gereinigd en verkocht als bouwgrond. De bouw van een distributiecentrum op de bewuste en gewilde plek is aanstaande. “Behalve een relatief klein grondstuk waar nu het beheerssysteem op draait. Dit grondstuk blijft Ahrend filteren en schoonmaken, net zolang totdat de verontreiniging is verwijderd. Dat zien wij als onze verantwoordelijkheid”, besluit Verspuij.

Bekijk ook:
Wat is de impact van het gebruik van chemische stoffen die in afvalwater terecht komen?

Webinar over de KRW en de impact voor industriële bedrijven.

Betrokken adviseurs
Paul Ploumen
Bodemonderzoek en -sanering

Tel.: 0334221320

E-mail: ppl@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Bodem

Met allerlei bodemaspecten kunt u als eigenaar of gebruiker van een locatie op verschillende manieren te maken krijgen, ...