(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Collectief richting aardgasloos biedt voordelen: buurtbewoners uit Leiden stappen samen over naar bodemenergie

Van a tot z ondersteuning door KWA. 

In de woonwijk Vogelwijk in Leiden gebeurt iets bijzonders. Hier hebben bewoners van 25 huishoudens de handen ineengeslagen om gezamenlijk bodemenergiesystemen te realiseren voor hun woningen. Ze richten het bewonersinitiatief ‘Vogelwijk Energiezuinig WKO en PVT’ op, met als doel: ieder woonhuis kosteneffectief aansluiten op een gesloten bodemenergiesysteem. KWA heeft dit bewonerscollectief geholpen van haalbaarheid tot selectie van een geschikte aannemer.

Een gesloten bodemenergiesysteem realiseren gaat niet zomaar, laat staan kosteneffectief. Door de aanpak van KWA, als gecertificeerd ondergronds ontwerper en bekende speler binnen de branche van bodemenergie, is echter een mooi resultaat gehaald.

Eerst onderzoek naar haalbaarheid

Eerst is er onderzoek gedaan naar de haalbaarheid. Aan de hand van een informatieavond, een uitgebreide vragenlijst voor de inwoners en een woningschouw, is een beeld verkregen van de daadwerkelijke interesse van de inwoners en de mogelijkheden voor inpassing van het beoogde warmtepompsysteem in de woning. Ook is in deze 1e fase gekeken naar de bodemkwaliteit, de benodigde grote van de bodemwarmtewisselaar, de omgevingsbelangen, het wettelijk kader, en de beschikbare buitenruimte voor plaatsing van de benodigde boringen.

KWA maakt 2 ontwerpen

Vervolgens zijn er 2 ontwerpen gemaakt van de bodemwarmtewisselaar en de benodigde warmtepomp. 1 ontwerp waarbij iedere woning wordt voorzien van een individuele bodemwarmtewisselaar en 1 ontwerp waarbij 2 woningen gebruik maken van 1 gezamenlijke bodemwarmtewisselaar. Het 2e ontwerp beoogt uiteraard om een kostenreductie te realiseren voor de inwoners. De ontwerpen en de selectie van geschikte warmtepompen is vervolgens uitgebreid omschreven in een werkomschrijving. Met deze werkomschrijving is een eenduidige uitvraag gedaan aan geschikte boorbedrijven en installateurs. En zo is het bewonersinitiatief gegarandeerd van een goed product zonder verassingen.

Minder kosten als resultaat

Het resultaat: een kostenreductie! Het collectief verduurzamen met buurtgenoten loont dus. Door gezamenlijk een ontwerp en uitvraag te doen voor 25 dichtbij elkaar gelegen woonhuizen, reduceert de kosten voor het vooronderzoek en het ontwerp. Daarnaast is het mogelijk om een collectief ontwerp te maken, waardoor er minder boorgaten nodig zijn om alle woningen aan te sluiten op een bodemwarmtewisselaar. Ook het beheer en onderhoud van de systemen kan collectief georganiseerd worden en buurtbewoners geven elkaar voorlichting over de werking van het systeem en de verschillende vragen die er leveren.

Buurtcollectief beter voor aannemer

Ook voor de aannemers is een buurtcollectief aantrekkelijk. Tenslotte, is er veel en groot materieel benodigd om de boorgaten voor de gesloten lussen te boren tot soms wel tot 200 meter diepte. Door de werkzaamheden te concentreren tot plekken die dicht bij elkaar zijn gelegen, zijn er veel minder inspanningen nodig voor het plannen en verslepen van het materieel en personeel. Hierdoor kan een aannemer gestaag doorwerken. Ook afstemming met het bevoegd gezag wordt eenvoudiger, er kunnen immers 25 woningen in 1 keer worden afgestemd, in plaats van 1 tegelijkertijd. Daarnaast is de kennisoverdracht naar de individuele bewoners centraal te organiseren.

Alle voordelen

Een collectief heeft nog meer voordelen. Voor gemeenten is het faciliteren van een gezamenlijk inkooptraject door een onafhankelijke, gecertificeerde en specialistische partij aantrekkelijk. De gemeente krijgt hiermee een goed beeld van de bereidheid van haar inwoners om over te stappen naar een warmtepompsysteem. Ook de betrokkenheid van bewoners voor aardgasloze woningen wordt vergroot. Ook ontstaat er meer saamhorigheid tussen de buurtbewoners onderling en mogelijk in de samenwerking met de gemeente. Toezicht en handhaving op realisatie is eenvoudiger te organiseren, als ook het beschikbaar stellen van lokale subsidies.  

Win, win en win!

KWA is er trots op bijgedragen te hebben aan dit project. Bodemenergie is een belangrijke techniek in de energietransitie, door meerdere unieke eigenschappen: het levert bijvoorbeeld het meest efficiënt duurzame warmte in vergelijking met andere warmtepompsystemen, het levert duurzame koeling en zorgt voor een aanzienlijk kleinere netbelasting tijdens piekvragen, daarnaast is de techniek na realisatie niet meer zichtbaar of hoorbaar. Het georganiseerde gezamenlijke inkooptraject is daarnaast een uitstekend voorbeeld om te laten zien hoe financiële en organisatorische drempels kunnen worden verlaagd en samen met bewoners een stap naar een duurzamere leefomgeving kan worden gemaakt.  Kortom: win, win en nog eens win!

Bekijk ook:
KAM contactgroep en Bedrijvennetwerk Energietransitie

Weerbaarheid in een veranderende wereld. 

Betrokken adviseurs
Joris Groot
Bodemenergie en geohydrologie

Tel.: 0334221365

E-mail: jhg@kwa.nl

Ad van Bokhoven
Geohydrologie en bodemenergie

Tel.: 0334221360

E-mail: avb@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Bodemenergie en aquathermie

Bodemenergie en aquathermie zijn een duurzame methode voor koude- en warmtevoorziening van gebouwen en woonwijken. Voora...