(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

KWA ondersteunt Royal VIVBuisman

KWA ondersteunt Royal VIVBuisman, ‘al ruim 150 jaar succesvol’

Royal VIVBuisman (RVB) is een klassiek Nederlands familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Het bedrijf is onderdeel van Van Ballegooijen Foods en exporteert boter en boterproducten over de hele wereld vanuit vestigingen in Zelhem en Wijk en Aalburg. KWA ondersteunt RVB integraal op het gebied van duurzaamheid, arbo, energie en milieu. Maak kennis met RVB.

Met een unieke smaak 

CEO Bart Van Belleghem en manager Maintenance & Engineering Chris Memelink leggen uit waarom RVB al ruim 150 jaar succesvol is: “Boter heeft een unieke smaak. Ons bedrijf wil die unieke smaak de wereld in brengen. Onze geklaarde boter – ghee - is een sterk merk in het Midden-Oosten, de Nederlandse consument zou onze boterkerstmannetjes kunnen herkennen. Daarnaast leveren wij grondstoffen aan onder andere de bakkerij- en chocoladesector. RVB richt zich op kwaliteit en niet zozeer op volume. Dát karakteriseert ons.”

Uitdagingen van deze tijd

Hoe gaat RVB om met de uitdagingen in deze tijd? “De laatste 10 jaar zijn we verwend geweest met relatief lage energieprijzen. En dat de huidige forse prijsstijgingen impact hebben, is een feit. Toch maken wij ons geen grote zorgen. Met een CO2-roadmap kijken we vooruit, we voeren besparingen door en sturen op processen, en daarmee hebben we grip op de toekomst. We zijn eraan gewend dat de grondstofprijzen voor onze producten altijd al op en neer gaan. Echter, wat uniek is aan de huidige situatie is dat de melkprijs al 6 maanden hoog is. Aan de andere kant: dat betekent dus dat onze voorraad tweemaal zoveel waarde heeft. Gelukkig is de financiële positie van RVB robuust en wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet”, zegt het duo.

Druk op de organisatie 

De wetgeving wordt steeds strenger,  ook bij RVB? Energiebesparing, stikstofnormen,  geluidszoneringen, de wetgeving lijkt steeds strenger te worden, ervaart RVB dat ook?  Regelmatig komt het bevoegd gezag langs voor een controle. Dat legt druk op de organisatie. Gelukkig kunnen we KWA inschakelen op verschillende vraagstukken. Sinds dit jaar hebben we een HSE-officer in dienst die zich bezighoudt met dergelijke vragen én we blijven natuurlijk de ondersteuning van KWA inroepen.”

Tot slot: “Al met al zet KWA zich breed in bij RVB. Voor ons is KWA een gedegen partner die goed in de inhoud zit op het terrein van Arbo, energie en milieu. KWA kent ons en dat is fijn. Dat scheelt tijd. KWA denkt in het hier en nu na over praktische oplossingen en denkt samen met ons verder  vooruit”, besluit het tweetal.

3 projecten

Vergunning voor tankenpark

Een interessant project is de aanleg van een tankenpark in Zelhem. Door in te spelen op ontwikkelingen in de markt is een nieuw tankenpark gerealiseerd aan de overkant van het bedrijventerrein op een nieuw aangeschaft stuk grond. KWA heeft RVB ondersteund bij het in kaart brengen van de milieu-impact hiervan, het aanpassen van het bestemmingsplan en de complete milieuvergunningaanvraag. “KWA wist ons goed te navigeren door de complexe situatie en de communicatie met het bevoegd gezag. Die hulp was echt nodig. Na 3 jaar staat het tankenpark er, ook dankzij de deskundige inzet van KWA.”

Roadmap CO2-reductie

De overheid heeft forse ambities wat betreft CO2-reductie. Recent heeft RVB samen met KWA een langetermijnvisie en CO2-roadmap opgesteld. Het belangrijkste doel: het huidige gasverbruik reduceren door elektrificatie van processen. “Wij willen ruim 50 procent van ons huidig gasverbruik verminderen in 2030 door een ‘energieplein’ te bouwen, waarin alle koude en warme processen bij elkaar komen en worden geïntegreerd. Daarnaast voeren we energiebesparingsmaatregelen door waar dat kan.”

Waterzuivering voor locatie Zelhem

Een van die warme processen is het afvalwater: “Het afvalwater is warm, dat zie je extra goed als er sneeuw ligt. In het productieproces winnen we zoveel mogelijk warmte terug, maar desondanks heeft het afvalwater een hogere temperatuur. Die warmte willen we gaan hergebruiken. We willen meer grip krijgen op ons watergebruik en afvalwater door te anticiperen op de pieken en dalen, omdat de eisen rondom waterlozingen strenger worden. Om dat allemaal te realiseren, zijn we van plan om te investeren in een nieuwe waterzuivering. Op basis van de expertise op het gebied van energie, water, afvalwater en procestechniek heeft KWA een plan geschreven om onze doelen integraal mee te nemen bij het ontwerp van de nieuwe waterzuivering.”

Foto's: VIVBuisman
Bekijk ook:
Webinar Netcongestie

Netcongestie is een groot probleem. Hoe gaat u hiermee om? 

Betrokken adviseurs
Klaas de Jong
Water- en procestechniek

Tel.: 0334221362

E-mail: kdj@kwa.nl

Quintus van Grol
Energietransitie

Tel.: 0334221334

E-mail: qg@kwa.nl

Hannah Meijer
Coördinator content Makeonline

Tel.: 0334221389

E-mail: ham@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Industrieel (afval)water

Binnen de industrie wordt veel water gebruikt. Daarbij komt afvalwater vrij, wat afgevoerd moet worden. Voor watergebrui...