(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Minder CO2-uitstoot bij productie snoeprepen

Gasgestookte ketel wordt vervangen door E-boiler.

Bij de grootste productiefaciliteit van chocoladeproducten ter wereld, gevestigd in Nederland, is besloten een gasgestookte ketel te vervangen door een E-boiler. Veel bedrijven stappen van het gas af en willen elektrificeren, door bezorgdheid over gasprijzen, de lever(on)zekerheid en het streven naar duurzaam ondernemen. Daar komt wel wat bij kijken, onder andere het risico op corrosie. KWA kijkt mee.

Een E-boiler produceert stoom met elektriciteit, in tegenstelling tot een gasgestookte stoomketel. Tijdens het proces voor de integratie van deze nieuwe E-boiler in het huidige systeem bij deze producent van snoeprepen bleek dat de eisen die gesteld worden aan het water van een E-boiler zeer streng zijn, strenger dan de huidige aanwezige waterkwaliteit.

Hoe werkt een E-boiler?

Het is namelijk niet mogelijk om een met een E-boiler stoom te maken met onthard drinkwater, iets wat op dit moment de norm is voor veel gasgestookte ketels. Dit heeft te maken met hoe een E-boiler werkt. Door stroom door het water te laten lopen, zorgt de weerstand van het water voor een warmteontwikkeling die gebruikt wordt om het water te verwarmen tot stoom. Wanneer er weinig weerstand is, en dus een hoge geleidbaarheid - lees zouten aanwezig zijn - wordt de stroomvraag veel te groot om de gevraagde hoeveelheid stoom te kunnen leveren.

Zouten in ketelvoedingswater

Daarom is het belangrijk de aanwezigheid van zouten in het ketelvoedingwater zo laag mogelijk te houden. Een lage geleidbaarheid van het ketelvoedingwater zorgt ook voor een minimale spui van het ketelwater. Spuien geeft ook weer verlies van warmte. Aan KWA is gevraagd hoe aan deze eisen voldaan kan worden, zónder daarbij het risico op corrosie te verhogen, en hoe omgegaan moet worden met condensaat dat terugkomt uit de fabriek.

Juiste waterkwaliteit borgen

Hiervoor is naar verschillende scenario’s gekeken en is in goed overleg met alle betrokken partijen aan een oplossing gewerkt om zowel de juiste waterkwaliteit te borgen als de mogelijkheid op corrosie te minimaliseren. Met daarbij de flexibiliteit om naast de nieuwe E-boiler ook de bestaande gasgestookte ketel in te kunnen zetten voor stoomproductie.

Bekijk ook:
Webinar Netcongestie

Netcongestie is een groot probleem. Hoe gaat u hiermee om? 

Betrokken adviseurs
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...