(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

24-08-2020

Hoe gaat een energieaudit en wat levert het op

Hoe gaat een energieaudit en wat levert het op? Regelmatig voert KWA dergelijke audits uit bij haar klanten. Auditor en adviseur Fons Heuven neemt u mee in het proces en het eindresultaat.

“Het doel van een energieaudit is om inzicht krijgen in het energieverbruik en de besparingsmogelijkheden bij een bedrijf”, legt Fons uit. “Hiervoor heeft KWA de Energieaudit-tool ontwikkeld. Eerst vult de klant deze tool zoveel mogelijk in met allerlei gegevens zoals het elektriciteits- en gasverbruik, etc. Misschien lukt niet alles in één keer, maar daar helpen wij bij tijdens het bedrijfsbezoek.”

Met eigen ogen zien

Tijdens het eerste bedrijfsbezoek kijkt Fons, of een collega-auditor, samen met de klant naar de installaties, processen en gebouwen. “Het is altijd verhelderend om met eigen ogen te zien hoe bepaalde bedrijven en processen werken. We overleggen hoe de energie wordt verbruikt en hoe de processen functioneren. Op basis van alle informatie wordt de inventarisatie in de energieaudittool compleet gemaakt.”

Er volgt een tweede bezoek aan het bedrijf: “Dan worden de maatregelen besproken. In deze maatregelenfase starten we eerst met welke plannen en nieuwe projecten het bedrijf heeft. Daar zijn vaak de productiemanagers en technische dienst medewerkers bij betrokken. Op het moment dat een wijziging wordt doorgevoerd, is dit het beste moment om energiebesparing in het project mee te nemen. In deze fase leidt energiebesparing tot een kleine kostenverhoging. Tijdens of achteraf energiebesparing doorvoeren, kost veel meer of is zelfs onmogelijk.”

Toetsen erkende maatregelen

Fons vertelt verder: “Een ander belangrijk onderdeel is het toetsen van de erkende maatregelen. Deze maatregelen moeten worden getoetst en gerapporteerd omdat deze een terugverdientijd hebben kleiner dan vijf jaar. Tijdens de bedrijfsrondgang is bekeken welke maatregelen de meeste kans hebben qua energiebesparing. Alle kansrijke maatregelen worden vervolgens uitgewerkt en berekend. De haalbaarheid wordt getoetst én de verwachte terugverdientijd wordt bepaald. De resultaten van de inventarisatie en uitwerking van alle maatregelen worden in een uitgebreide rapportage weergegeven.”

Specialisten kijken mee

Het doel van de rapportage is om een goed beeld te krijgen van alle kansen en mogelijkheden tot energiebesparing en voldoen aan de energie-auditplicht van Richtlijn 2012/27/EU betreffende energieefficiëntie (Energy Efficiency Directive) ogen te zien hoe bepaalde bedrijven en processen werken. We overleggen hoe de energie wordt verbruikt en hoe de processen functioneren. Op basis van alle informatie wordt de inventarisatie in de energieaudittool compleet gemaakt.”

Er volgt een tweede bezoek aan het bedrijf: “Dan worden de maatregelen besproken. In deze maatregelenfase starten we eerst met welke plannen en nieuwe projecten het bedrijf heeft. Daar zijn vaak de productiemanagers en technische dienst medewerkers bij betrokken.

Goed naar de processen kijken

Op het moment dat een wijziging wordt doorgevoerd, is dit het beste moment om energiebesparing in opgenomen in de Nederlandse wet- en regelgeving. “Wil je in de toekomst een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen, dan moet vooral goed naar de processen worden gekeken. Voor het beoordelen van processen en nieuwe technieken hebben we ervaren mensen in dienst, zoals een stoomspecialist, koelingsspecialist, levensmiddelentechnologen, chemisch technologen en subsidiespecialisten. Die zetten we in waar nodig bij een energieaudit. Juist dat geeft onze audit extra waarde. De rapportage voldoet uiteraard aan alle gestelde eisen vanuit de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO).”

Uiteindelijk wordt de gehele rapportage ondertekend door de directie en wordt deze ingediend bij het E-loket van RVO. KWA kan dit als extra service uitvoeren en heeft hiervoor de benodigde bevoegdheid.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met op met onze adviseur.

 

Bekijk ook:
Isolatiescan eye-opener voor Cono Kaasmakers

Zo duurzaam mogelijk kaas produceren. 

Geschreven door
Fons Heuven
Energie en stoom

Tel.: 0334221337

E-mail: ajh@kwa.nl

Vorig bericht

17-08-2020

Auditor ziet verschil na tussenkomst KWA

Een papierfabriek moest naar aanleiding van een audit het monitoringsplan verbeteren, en afwijkingen...

Gerelateerde dienst
EED Energieaudits en Energiebesparingsplicht

Grote bedrijven zijn sinds 5 december 2015 verplicht gesteld om vierjaarlijks een energieaudit uit te laten voeren. Per ...