(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

15-04-2024

Europees verbod op PFAS: stand van zaken

Naar verwachting gaat het verbod op PFAS op z’n vroegst van kracht in 2025.

In 2021 heeft het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) een eerste stap gezet naar een Europees verbod op PFAS. Vervolgens is door de autoriteiten in Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden een beperkingsvoorstel opgesteld, wat begin 2023 is ingediend bij ECHA. Hoe staat het er nu voor met het verbod?

In het beperkingsvoorstel is opgenomen om het toegestane gehalte aan PFAS in producten sterk te beperken.

Het voorstel geldt voor goederen en chemische producten die op de Europese markt worden vervaardigd, geïmporteerd, gebruikt en verkocht. Het voorstel heeft betrekking op alle PFAS-stoffen. Alleen PFAS-stoffen die volledig afbreekbaar zijn, zijn uitgezonderd van het voorstel.

In het voorstel is ook opgenomen dat bepaalde specifieke toepassingen waarbij PFAS een belangrijke functie vervult, ook zijn vrijgesteld. Denk daarbij aan PFAS-toepassingen in de medische technologie, in beschermende kleding en in beschermingsmiddelen.

Op het beperkingsvoorstel heeft het ECHA ruim 5.600 reacties ontvangen van meer dan 4.400 organisaties, bedrijven en individuen. Deze reactie worden allemaal beoordeeld en zo nodig wordt het beperkingsvoorstel aangepast.

In 2024 zijn nog een aantal commissievergaderingen gepland om de volgende sectoren te bespreken:

  • consumentenmengsels, cosmetica en skiwax
  • metaal(coatings)
  • textiel, stoffering, leer, kleding en tapijten
  • voedselverpakkingen/materialen
  • aardolie en mijnbouw

Eventueel resterende sectoren worden later besproken.

Naar verwachting gaat het verbod op PFAS op z’n vroegst van kracht in 2025. Er geldt dan naar verwachting  een overgangsperiode van 18 maanden.

Bekijk ook:
Geschreven door
Suzanne Por
Bodembescherming en bodemonderzoek

Tel.: 0334221324

E-mail: spo@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Bodem

Met allerlei bodemaspecten kunt u als eigenaar of gebruiker van een locatie op verschillende manieren te maken krijgen, ...