(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

29-06-2020

Met welke kennis werkt u veilig in een ATEX-zone?

ATEX-zones komen binnen veel verschillende bedrijven voor. Bij het maken van diervoeder producten tot het winnen van gas. Welke regels gelden hierbij?

Binnen deze ATEX-zones worden reguliere en onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Deze werkzaamheden worden vaak deels door eigen personeel en deel door ingehuurd personeel uitgevoerd. 

Aan het werken in ATEX-zones zijn diverse regels verbonden die door het (ingehuurd) personeel in acht genomen moeten worden om veilig te kunnen werken.  Maar hoe borgen we dat deze personen voldoende kennis hebben van de ATEX wet- en regelgeving?

Om antwoord te geven op de bovenstaande vragen, kijken we naar de ATEX 153 richtlijn (1999/92/EG). Deze richtlijn stelt namelijk enkele verplichtingen op dit vlak.

Bijlage II paragraaf 1.1. Opleiding van werknemers

De werkgever verschaft werknemers die werkzaam zijn op plaatsen waar explosieve atmosferen kunnen voorkomen, voldoende en passende opleiding met betrekking tot de bescherming tegen explosiegevaar.

De verplichtingen vanuit de ATEX 153 richtlijn laten aardig wat ruimte over voor discussie. Wat is nou een voldoende en passende opleiding? Er wordt nergens genoemd aan welke eisen een opleiding dient te voldoen.

Hieronder een overzicht van de benodigde kennis op het gebied van explosieveiligheid.

Er is geen standaardopleiding die volstaat voor ieder bedrijf. De mate van opleiding (of training) is sterk afhankelijk van de aanwezige explosierisico’s. Is het bijvoorbeeld een bedrijf met enkele kleine installaties waarbij in incidentele gevallen in een ATEX-zone gewerkt moet worden? Of is het een bedrijf met een veelvoud aan ATEX-zones waarin dagelijks gewerkt moet worden?

Bij  bedrijven waar incidenteel in ATEX-zones wordt gewerkt, is het organiseren van een specifieke toolbox over de aanwezige explosierisico’s voldoende. Bij een bedrijf met een veelvoud aan ATEX-zones en waar regelmatig in ATEX-zones wordt gewerkt, is een specifieke opleiding benodigd om personeel veilig te laten werken.

In-house ATEX-kennis of niet

Voor het bedrijf met weinig explosierisico’s is het hoogstwaarschijnlijk raadzamer om de kennis over inspectie in te huren. Deze kennis zelf in huis hebben is namelijk een dure aangelegenheid en als je deze kennis niet veel in de praktijk gebruikt, vervalt het kennisniveau snel.

Voor een bedrijf met veel explosierisico’s is het verstandiger deze kennis in huis te hebben. Zo hebben de technici meer ervaring met het gebruikte equipment en kunnen beter inschatten wat de zwakke punten zijn. Doordat het werken in ATEX-zones veel voorkomt, vervalt het kennisniveau bij deze personen minder snel.

Meer weten over werken in ATEX-zones? Neem dan contact op.

Bekijk ook:
ATEX-trainingen voor Waterschap Vechtstromen

Zo'n 70 medewerkers volgden de training. 

Volgend bericht
Vorig bericht

25-06-2020

KWA neemt deel aan ‘nieuwe economie’

KWA sluit van harte aan bij het initiatief van MVO Nederland om ondernemers in de nieuwe economie te...