(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

24-04-2025

Wet- en regelgeving: Energiewet, aanpassingen watersysteemheffing en verplichte gedragscode

U vindt de nieuwste wet- en regelgeving wijzigingen in Makeonline. 

In compliance zijn betekent dat u relevante wet- en regelgeving en het bijhouden van de wijzigingen hierop, in kaart moet brengen voor uw bedrijf. De ontwikkelingen over het 1e kwartaal 2025 zijn voor u beschikbaar in Makeonline.

We noemen 3 interessante ontwikkelingen:

Energiewet

De Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet zijn samengevoegd in de Energiewet. Het doel van de Energiewet is het moderniseren en vervangen van de bestaande regels uit de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. De Energiewet heeft onder andere betrekking op regels over productie, (terug)levering en handel van gas en elektriciteit, taken en rollen van systeembeheerders en regels over congestiebeheer.

De Energiewet treedt grotendeels in werking op 1 januari 2026. De nieuwe Energiewet moet, volgens de Rijksoverheid, beter aansluiten bij de huidige tijd. De nieuwe regels zijn opgesteld om beter aan te sluiten bij het energiesysteem van de toekomst en bieden meer rechten en bescherming aan consumenten.

Diverse wijzigingen CLP-verordening: aanpassingen watersysteemheffing (en zuiverings- en verontreinigingsheffing)

De methodiek om vervuilingseenheden te bepalen wordt aangepast door een wijziging in de Waterwet. Deze nieuwe methode, berekend op basis van analyse op totaal-organisch-koolstof (TOC) en totaal stikstof, is milieuvriendelijker. Deze wijziging is van toepassing op bedrijven die afvalwater direct lozen op een RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie), oppervlaktewater of via het riool op een RWZI.

Invoering verplichte gedragscode ongewenst gedrag

Er wordt een verplichte gedragscode ongewenst gedrag ingevoerd bij de Arbeidsomstandighedenwet. Het doel ervan is om ongewenst gedrag te voorkomen. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers momenteel al verplicht om beleid te voeren om de  psychosociale arbeidsbelasting (zoals ongewenst gedrag) te verminderen.

Op dit moment hebben werkgevers de vrijheid om zelf te bepalen welke maatregelen zij hiervoor treffen. Door deze wijziging wordt de gedragscode als verplichte maatregel ingevoerd.

Makeonline helpt u bij in compliance blijven

Ook eenvoudig voldoen aan uw verplichtingen? Overweeg dan eens onze online tool Makeonline. Hiermee maakt u aantoonbaar op welke wijze binnen uw organisatie voldaan wordt aan (wijzigingen in) wet- en regelgeving.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Makeonline? Neem contact met ons op.

Bekijk ook:
Makeonline gebruikersbijeenkomst (online)

Alléén voor Makeonline abonnees 

Geschreven door
Ingrid Steenbeek

Tel.: 0334221310

E-mail: ist@kwa.nl

Mark Hoekstra
ESG wetgeving Makeonline

Tel.: 0334221373

E-mail: mhs@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Wet- en regelgeving

Makeonline wet- en regelgeving van KWA biedt u dé oplossing om op de hoogte te komen en te blijven van díe arbo- en mi...