Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...
11-01-2021
23-02-2021
KWA heeft een traject ontwikkeld waarmee organisaties kunnen toewerken naar een situatie waarin veilig gedrag steeds logischer en voor de hand liggender wordt.
In 2017 hebben 70 dodelijke bedrijfsongevallen plaatsgevonden. Dit jaar staat de teller al weer op 16. Ook het aantal ernstige bedrijfsongevallen stijgt de laatste jaren met gemiddeld 10% per jaar. Terwijl bedrijven meer in veilige machines en apparaten investeren.
Als we de historie rond het verbeteren van veiligheid even plat slaan, zou je kunnen zeggen dat we met z’n allen zijn begonnen met het vergroten van de machineveiligheid. Deze ontwikkeling heeft heel veel effect gehad: de arbeidsomstandigheden zijn verbeterd en het aantal ongevallen is aanzienlijk teruggebracht.
Daarna kwamen de veiligheidsregels. Met het opstellen van beleid en procedures en het uitvoeren van veiligheidsinspecties en audits, besteden werkgevers tegenwoordig heel wat meer aandacht aan hun organisatie dan vroeger.
Misschien kent u nog de foto van de ‘arbeiders’ die in New York een wolkenkrabber bouwden en geriefelijk hun boterhammetje eten. Terwijl ze op een stalen balk zitten die honderden meters boven de grond zweeft! Nu niet meer voor te stellen.
Het instellen van veiligheidsregels en procedures heeft veel effect gesorteerd.
Maar wat kunnen we dan nog doen om die 10% groei in bedrijfsongevallen terug te brengen en te zorgen dat iedere medewerker aan het eind van de dag weer gezond en wel terugkeert naar huis en haard?
Wij weten allemaal dat wij ons moeten houden aan de snelheidsbeperkingen. Toch rijden we wel eens te hard. Behalve als we weten dat er een flitser langs de weg staat. Dus, extra controle op de regels?
Dat kan, maar daar kleven nadelen aan. Het grootste nadeel van regels instellen en daarop handhaven, is wel dat ieder mens hierop op dezelfde wijze reageert: we houden op met zelf nadenken en we worden minder alert. Dat hoeft niet erg te zijn, zolang we maar zeker weten dat de ingestelde regel altijd voldoet en geen uitzonderingen kent. Want bij uitzonderingen hebben we juist mensen nodig die alert zijn, die de risico’s kunnen inschatten en die weten waar ze mee bezig zijn.
Maar wat kunnen we dan wel doen om de kans dat mensen gewond raken te verkleinen? En om de kans te vergroten dat mensen de juiste dingen doen?
Allereerst is het daarvoor nodig dat we snappen hoe menselijk gedrag tot stand komt en welke processen hierin bepalend zijn. Kennis en inzicht zijn cruciaal om te begrijpen welke interventies resultaat hebben en welke niet.
KWA heeft een traject ontwikkeld waarmee organisaties, vanuit kennis over hoe gedrag tot stand komt, kunnen toewerken naar een situatie waarin veilig gedrag steeds logischer en voor de hand liggender wordt. Waar bedrijven zich al hebben bekwaamd in technische veiligheid, helpt KWA om hier mensveiligheid aan toe te voegen. Of uw ambitie nu is om een ambitieuze trede op de veiligheidsladder te beklimmen, of dat u vanuit duurzame inzetbaarheid aan de slag wil met uw organisatie, maakt hiervoor niet veel uit.
Wilt u hierover verder praten, dan kunt u altijd contact met onze adviseurs opnemen.
Bij veranderingen binnen een bedrijf is ‘menselijk gedrag’ een voornaam aandachtspunt. Een aspect wat veelal echter ...