(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

17-05-2022

Hoe beïnvloedt Regionale Energiestrategie (RES) uw bedrijf?

Hoe staat u ervoor wat betreft de energietransitie? 

Kent u de RES al? Dat is het Nationaal Programma voor de Regionale Energiestrategie. Een initiatief van de overheid om het gebruik van duurzame energiebronnen te stimuleren. Nederland is ingedeeld in 30 energieregio’s en iedereen in een regio wordt aangemoedigd samen te werken: inwoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Enorme hoeveelheid energie

De in die energieregio liggende gemeentes moeten een bepaalde bijdrage leveren aan duurzame energiebronnen. In 2030 moet er 35 Terawattuur aan duurzame energie op land worden opgewekt in Nederland. Deze enorme hoeveelheid kan miljoenen huishoudens van energie voorzien. De 30 energieregio’s onderzoeken hoe en wáár duurzame energie (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen mogelijkheden bieden zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen.

Regel omgevingsvergunningen

Iedere gemeente zoekt locaties om zonne-energieparken en windmolens te plaatsen, om zo aan de RES te kunnen voldoen. En ze inventariseren wat er nú al aan duurzame energie wordt opgewekt. Bij u ook? Heeft u al zonnepanelen op uw bedrijfspanden liggen bijvoorbeeld? In de RES worden bedrijven gevraagd hoe zij hun aandeel gaan leveren. U kunt zich voorbereiden. Er is nu een RES 1.0. In 2025 is er een update naar RES2.0. Dan moeten de omgevingsvergunningen voor zon en wind zijn verleend om de doelstellingen in 2030 te realiseren. Dat is al over een paar jaar.

Kijk voor meer informatie op de website regionale-energiestrategie.nl

Bekijk ook:
Isolatiescan eye-opener voor Cono Kaasmakers

Zo duurzaam mogelijk kaas produceren. 

Webinar Netcongestie

Netcongestie is een groot probleem. Hoe gaat u hiermee om? 

Geschreven door
Wobbe van den Kieboom
Commissioning en energietransitie

Tel.: 0334221342

E-mail: wki@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?