Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...
11-01-2021
09-11-2018
Hoe moeilijk is het omschakelen van laagcalorisch gas naar hoogcalorisch gas?, was de vraag die KWA kreeg voorgelegd door een farmaceutisch bedrijf.
Hoe moeilijk is het omschakelen van laagcalorisch gas naar hoogcalorisch gas?, was de vraag die KWA kreeg voorgelegd door een farmaceutisch bedrijf. Dit was voor het bedrijf belangrijk om eventueel voorbereidingen te treffen voor toekomstige ontwikkelingen.
Begin dit jaar ontvingen grote industriële verbruikers een brief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met daarin de mededeling om binnen 5 jaar te stoppen met het gebruik van Gronings aardgas. Dit door het besluit om minder laagcalorisch Groningen-gas te onttrekken, wat leidt tot minder beschikbaar laagcalorisch gas. Overschakelen naar hoogcalorisch gas is voor bedrijven een mogelijkheid om ook in de toekomst de bedrijfsvoering zeker te stellen, maar dat kan niet zomaar.
KWA ondersteunt bedrijven bij de energietransitie en adviseert op het gebied van alternatieve energie. Voor het farmaceutische bedrijf zijn in dat kaderde mogelijkheden onderzocht om hoogcalorisch gas te gebruiken, door alle gasverbruikers in kaart te brengen en te onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn. Uit het onderzoek bleek dat alle apparatuur aan te passen is, hoewel dat voor oudere apparatuur duidelijk minder eenvoudig is.
Na ombouw kan zelfs nog laagcalorisch gas worden verbrand, zodat gefaseerde aanpassingen mogelijk zijn. De termijn waarop levering van hoogcalorisch gas plaatsvindt, wordt bepaald door Gasunie. Onderwerp van verdere studie is momenteel in welke volgorde (groot)verbruikers kunnen omschakelen. Het farmaceutische bedrijf kan op basis van de KWA-studie in ieder geval een eigen planning opstellen voor eventuele aanpassingen.