(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

02-09-2024

Omgevingswet: emissies naar lucht: vervallen van 'grensmassastroom'

Wat betekent dit voor uw bedrijf? 

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is het begrip ‘grensmassastroom’ vervallen. Ook de sommatiebepaling is vervallen, waarbij per stofklasse en stofcategorie de totale emissie van de inrichting aan de grenswaarde uit het Activiteitenbesluit werd getoetst. Maar wat betekent dit nu voor uw bedrijf?

De grensmassastroom is een drempelwaarde om te bepalen of de ongereinigde emissie van een inrichting relevant is.

Elke activiteit afzonderlijk

Onder de Omgevingswet wordt niet meer gekeken naar de inrichting als geheel, maar naar elke milieubelastende activiteit afzonderlijk. Er zijn voor elke emissiebron (ofwel puntbron) per stofcategorie regels gesteld over de emissiegrenswaarde en de ondergrens.

De regels hiervoor staan in hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Deze regels zijn alleen van toepassing als ze worden aangewezen vanuit de milieubelastende activiteit in hoofdstuk 3 van het Bal.

Nu wel boven ondergrens? 

Door het vervallen van het begrip ‘grensmassastroom’ kan het zomaar zijn, dat waar een emissiebron voorheen onder de grensmassastroom (van de totale inrichting) viel en er dus geen emissiegrenswaarden van toepassing waren, de emissie nu wél boven de ondergrens van de individuele emissiebron uit komt en er dus wél een emissiegrenswaarde voor die emissiebron van toepassing is.

U moet dit nagaan

Het is dus van belang dat u voor emissiebronnen die voorheen onder de grensmassastroom vielen, nagaat of er nu wel emissiegrenswaarden van toepassing zijn en of u eraan kunt voldoen.

Tot 2 jaar na de inwerkingtreding van de Omgevingswet (dus tot 1 januari 2026) hoeft u voor deze emissiebronnen nog niet te voldoen aan de emissiegrenswaarden (overgangsrecht). Daarna moet u indien nodig maatregelen hebben getroffen om aan de emissiegrenswaarde te kunnen voldoen of moet u, gemotiveerd, een maatwerkvoorschrift hebben aangevraagd.

Heeft u vragen over de emissiegrenswaarden of het overgangsrecht? Neem contact met ons op via omgevingswet@kwa.nl

Bekijk ook:
Geschreven door
Mieke Lucas
Vergunningen en milieu

Tel.: 0334221385

E-mail: ml@kwa.nl

Monique Soeters
Vergunningen en ruimtelijke ordening

Tel.: 0334221377

E-mail: mhe@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Wet- en regelgeving

Makeonline wet- en regelgeving van KWA biedt u dé oplossing om op de hoogte te komen en te blijven van díe arbo- en mi...