(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

29-07-2024

Isolatiescan geeft inzicht in besparingsmogelijkheden

Een isolatiescan is verplicht, vanuit de onderzoeksplicht energiebesparing. Hoe pakt u dat aan? 

Vanuit de onderzoeksplicht energiebesparing - die voor grote energieverbruikers verplicht is - dienen bedrijven een isolatiescan uit te voeren. Met een isolatiescan wordt de staat van de isolatie gecontroleerd.

Inspectie en opnames

Sinds een jaar voert KWA deze isolatiescans uit. Bij het uitvoeren van een isolatiescan lopen we over een productielocatie met een thermografische camera in onze hand. Hierbij worden geïsoleerde- en ongeïsoleerde leidingen geïnspecteerd en maken wij opnames, zie de foto's hieronder. 

Op de bovenste foto dezelfde installatie als op de onderste foto, maar dan gemaakt met speciale apparatuur. U ziet duidelijk de warmtelekken. 

We maken opnames voornamelijk van het hogeretemperatuurbereik (> 60ºC) en het lageretemperatuurbereik (ijswaterinstallaties). 

Naast de opname worden in een app belangrijke data genoteerd zoals leidingdiameter, medium, isolatiedikte en bedrijfstijden. Met alle verzamelde data berekenen we vervolgens de investeringskosten om procesonderdelen te (her)isoleren, en berekenen wij het besparingspotentieel én de terugverdientijden.

Besparingspotentieel uitgerekend

Inmiddels heeft KWA al meer dan 20 isolatiescans uitgevoerd en staan er ruim 10 scans in de planning. Met de uitgevoerde scans hebben we momenteel een besparingspotentieel van circa 600.000 m3 aardgas inzichtelijk gemaakt. De terugverdientijden voor het isoleren van leidingen liggen doorgaans op minder dan 1 jaar. 

In ons rapport worden de te (her)isoleren procesdelen weergegeven. Met foto’s die zijn toegevoegd, kan de locatie eenvoudig terugvinden waar acties nodig zijn. Vaak zien we met de camera bij geïsoleerde ijswaterinstallaties dat er vocht onder de isolatie aanwezig is. Wat betekent dat de isolatie lek is. Dit kan zorgen voor onder andere vochtproblemen en corrosie. 

Aanvullende bijkomstigheid is dat ook veiligheidsrisico’s in kaart worden gebracht zoals het mogelijk aanraken van geïsoleerde stoomleidingen.  

Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Bekijk ook:
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Geschreven door
Berten Plankeel
Energietransitie

Tel.: 03342213 35

E-mail: bp@kwa.nl

Klaas de Jong
Water- en procestechniek

Tel.: 0334221362

E-mail: kdj@kwa.nl

Wouter Oude Wesselink
Adviseur/veiligheidskundige

Tel.: 0334221357

E-mail: wow@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?