(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

22-07-2024

Ontwikkelingen wet- en regelgeving: arbeidsomstandigheden, CSDDD en ZZS in afval

Bent u al op de hoogte? 

Ieder kwartaal zetten wij ontwikkelingen in wet- en regelgeving op een rij. De meest interessante: wijziging arbeidsomstandighedenwetgeving reprotoxische stoffen, CSDDD-richtlijn en informatieplicht ZZS in afval.

In compliance zijn betekent dat u relevante wet- en regelgeving en het bijhouden van de wijzigingen hierop, in kaart moet brengen voor uw bedrijf. De ontwikkelingen over het 2e kwartaal 2024 zijn nu beschikbaar in Makeonline.

Definitieve publicatie wijziging arbeidsomstandighedenwetgeving reprotoxische stoffen

Het Arbeidsomstandighedenbesluit en de Arbeidsomstandighedenregeling zijn gewijzigd in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2022/431 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk. Met de implementatie gaan de strengere regels, die al gelden voor stoffen die kanker of schade aan het DNA kunnen veroorzaken, ook gelden voor reprotoxische stoffen. Zo moeten bedrijven de registratie van blootstelling aan deze stoffen 40 jaar bewaren.

Publicatie Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD-richtlijn)

De CSDDD gaat over acties die bedrijven moeten nemen om meer duurzaam te opereren. De CSDDD bevat een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting. Grote bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een wereldwijde netto-omzet van € 450 miljoen worden wel verplicht tot:

  • Het opzetten en implementeren van een risicogebaseerd systeem om mensenrechtenschending en milieuschade in de keten te monitoren, te voorkomen en te herstellen
  • Het opstellen en uitvoeren van een klimaattransitieplan in lijn met de klimaatneutraliteitsdoelstelling voor 2050

Informatieplicht ZZS in afval

Het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen is gewijzigd. Bedrijven die zich van afvalstoffen ontdoen, moeten aan de ontvangers van die afvalstoffen, naast de Euralcode, ook de naam verstrekken van de eventueel aanwezige Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) in die afvalstof. Met als doel het voorkomen dat ZZS vanuit afvalverwerking in het milieu terechtkomen door het vergroten van het inzicht in de aanwezigheid van ZZS in afvalstromen.

Ook eenvoudig voldoen aan uw verplichtingen? Overweeg dan eens onze online tool Makeonline. Hiermee maakt u aantoonbaar op welke wijze binnen uw organisatie voldaan wordt aan (wijzigingen in) wet- en regelgeving.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Makeonline? Neem contact met ons op. 

Bekijk ook:
Geschreven door
Hannah Meijer
Coördinator content Makeonline

Tel.: 0334221389

E-mail: ham@kwa.nl

Ingrid Steenbeek

Tel.: 0334221310

E-mail: ist@kwa.nl

Volgend bericht
Gerelateerde dienst
Wet- en regelgeving

Makeonline wet- en regelgeving van KWA biedt u dé oplossing om op de hoogte te komen en te blijven van díe arbo- en mi...