(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

22-08-2023

Vanaf 2024 registratie werkverkeer verplicht: bent u al begonnen?

Het doel is de CO2-uitstoot van het werkverkeer te verminderen. 

Vanaf 2024 wordt het verplicht om de door uw werknemers gereisde kilometers vast te leggen. Voor zowel het zakelijk verkeer als woon-werkverkeer. Is uw bedrijf er al klaar voor? Deze verplichting is bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen. In dit artikel leest u hoe het precies zit. 

Voor wie geldt deze plicht?

Als u meer dan 100 werknemers in dienst heeft en vervoersmiddelen of financiële vergoeding voor vervoer aanbiedt, moet u voldoen aan de registratieplicht. Als u minder dan 100 werknemers heeft, kunt u vrijwillig gebruik maken van het platform om de CO2 van uw zakelijke en woon-werk kilometers te berekenen.

Wat is het doel?

Deze maatregel is bedoeld om de CO2-uitstoot door werkgebonden vervoer te verminderen. Dit is voortgekomen uit het Klimaatakkoord. Met deze maatregel krijgt u inzicht in de CO2-uitstoot door mobiliteit van uw medewerkers en kunt u deze uitstoot verminderen door medewerkers te stimuleren schonere opties te kiezen.  

Wat moet u gaan doen?

Via een digitaal formulier van RVO geeft u jaarlijks de informatie door. Hierin moet u onderscheid maken tussen:

  • Woon-werk verkeer of zakelijke kilometers
  • Welk vervoersmiddel en brandstof er gebruikt is

De vervoermiddelen zijn als volgt te onderscheiden:

  • Auto, benzine
  • Auto, diesel
  • Auto’s (plug-in) hybrides
  • Auto, 100% elektrisch
  • Auto, andere brandstoffen
  • Motorfiets, benzine of elektrisch
  • Bromfiets/scooter benzine of elektrisch (inclusief speed-pedelec)
  • (Elektrische) fiets of lopen
  • Openbaar vervoer

Hoe kunt u dit aanpakken?

Als u al een kilometerregistratiesysteem heeft, check dan of u de juiste informatie verzamelt. Als dit niet het geval is, pas het dan waar nodig aan. Heeft u nog geen registratiesysteem? Dan is het zaak dit te introduceren zodat medewerkers hun gereisde kilometers registreren en u de juiste informatie binnen krijgt. Een andere mogelijkheid is om globalere gegevens te verzamelen via een vervoersenquête onder de medewerkers.

Mobiliteitsuitstoot verminderen

Uiteindelijk is het doel natuurlijk niet het registreren, maar het stimuleren van uw medewerkers om duurzamere vervoerskeuzes te laten maken, om zo de CO2-uitstoot van uw bedrijf te beperken. Hier zijn diverse maatregelen voor te bedenken. KWA raadt aan eerst een mobiliteitsbeleid op te stellen, zodat er een gestructureerde aanpak ontstaat.

Voor ondersteuning bij het opzetten of aanpassen van een registratiesysteem, of bij het opzetten van een duurzaam mobiliteitsbeleid neemt u contact op met de adviseurs van KWA.

Bekijk ook:
Isolatiescan eye-opener voor Cono Kaasmakers

Zo duurzaam mogelijk kaas produceren. 

Webinar Netcongestie

Netcongestie is een groot probleem. Hoe gaat u hiermee om? 

Geschreven door
Imke Houben
Duurzaam ondernemen en CSRD

Tel.: 0334221312

E-mail: ih@kwa.nl

Julia Langer
Duurzaam ondernemen

Tel.: 0334221353

E-mail: jla@kwa.nl

Volgend bericht
Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.