(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

28-10-2024

Wijziging Richtlijn industriële emissies en publicatie Europese Natuurherstelwet

Ontwikkelingen in wet- en regelgeving. 

In compliance zijn betekent dat u relevante wet- en regelgeving en het bijhouden van de wijzigingen hierop in kaart moet brengen voor uw bedrijf. De ontwikkelingen over het 3e kwartaal 2024 zijn nu beschikbaar in Makeonline.

2 interessante ontwikkelingen: 

Wijziging Richtlijn industriële emissies

Er is een nieuwe richtlijn tot wijziging van de Richtlijn industriële emissies gepubliceerd. Het betreft onder andere het toevoegen van nieuwe activiteiten onder het toepassingsgebied van deze richtlijn. Zoals de winning van industriële en metaalhoudende mineralen en de fabricage van lithium-ion-batterijen. 

Daarnaast wordt een vergunningvoorschrift opgenomen voor het opzetten van een milieubeheersysteem. En wordt de mogelijkheid voor publiek verruimd om al in een vroeg stadium inspraak te krijgen bij de vaststelling van vergunningvoorschriften. De richtlijn moet voor 1 juli 2026 worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving (waarschijnlijk het Besluit activiteiten leefomgeving). 

Europese Natuurherstelwet gepubliceerd

Verordening (EU) 2024/1991 inzake natuurherstel ofwel de Natuurherstelwet) moet volgens de Europese Commissie bijdragen aan de realisatie van het algemene doel van de biodiversiteitsstrategie voor 2030: herstel van de biodiversiteit in Europa. Volgens de Natuurherstelwet moet de EU uiterlijk in 2030 minstens 20 procent van het land en de zee hebben hersteld en uiterlijk in 2050 alle aangetaste ecosystemen.

Daarnaast moet deze verordening helpen de klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen van de EU te verwezenlijken en de voedselzekerheid te verbeteren.

Makeonline helpt u

Ook eenvoudig voldoen aan uw verplichtingen? Overweeg dan eens onze online tool Makeonline. Hiermee maakt u aantoonbaar op welke wijze binnen uw organisatie voldaan wordt aan (wijzigingen in) wet- en regelgeving.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Makeonline? Neem contact met ons op. 

Bekijk ook:
Geschreven door
Hannah Meijer
Coördinator content Makeonline

Tel.: 0334221389

E-mail: ham@kwa.nl

Ingrid Steenbeek

Tel.: 0334221310

E-mail: ist@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Wet- en regelgeving

Makeonline wet- en regelgeving van KWA biedt u dé oplossing om op de hoogte te komen en te blijven van díe arbo- en mi...