(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Veiligheidsadviseur Hendrik: “Aanspreekpunt op de werkvloer”

Al ruim 35 jaar werkt Hendrik Koudijs, onder andere als Arbo-veiligheidsadviseur bij KWA. Je vindt hem vooral op de werkvloer bij onze klanten. “Ik ben het aanspreekpunt voor medewerkers op die werkvloer. Ze zien me, stellen vragen en ik ondersteun ze”, zegt hij hierover. De laatste jaren ben ik zowel in zogeheten ‘brownfield‘ als ‘greenfield’ (bestaande en nieuwbouw) projecten betrokken geweest.”

“Er gebeurt altijd wat. Om een voorbeeld te noemen: onlangs sloeg de bliksem in en dat zorgde voor nogal wat schade én stilstand van een fabriek. De MCC-ruimte moest worden schoongemaakt en er moest nieuwe bekabeling aangelegd worden. Intussen draait de productie wel door, deels op noodvoorzieningen. Ik werd gevraagd voor de veiligheidssupport. Dat betekent ad hoc, in samenspraak met de uitvoerenden en de klant, op een veilige wijze weer komen tot herstel van de schade en ja dat kan ook in de avond of in het weekend zijn. Onze klanten draaien over het algemeen 24/7.” 

Oplevering nieuwbouw checken 

Naast onvoorziene gebeurtenissen als een blikseminslag gaat Hendrik over veel meer veiligheidszaken: “Zoals het opstellen van veiligheid- en gezondheidsplannen en het uitgeven van werkvergunningen. Ook het beoordelen van de werkzaamheden tijdens de uitvoering. Bij diverse relaties wordt regelmatig nieuwbouw gepleegd en ik word betrokken bij de veiligheidsaspecten.

Wat we meestal zien is dat een nieuwbouwproject zo voordelig mogelijk wordt opgezet, en dat bij oplevering blijkt dat sommige zaken niet optimaal geregeld zijn. Denk daarbij aan onderhoud of toegankelijkheid van bepaalde machineonderdelen, je moet daar makkelijk en veilig bij kunnen. Bij nieuwbouw is het dus echt aan te raden om alle veiligheidsaspecten voor zowel exploitatie als onderhoud te betrekken.” 

Niet iedereen bewust van de gevaren 

Waar loopt Hendrik in het dagelijks werk zoals tegenaan? “Van alles. Het hangt er vanaf hoe je er zelf in staat: ben je actief of passief? Ik treed actief op. Op een locatie was een productiestop en diverse specialisten waren ingehuurd om werkzaamheden te verrichten. Denk aan inhuurmedewerkers die in een ATEX-zone gaan sleutelen met ongeschikt, ofwel niet-ATEX-proof gereedschap. Dit had een stevige escalatie kunnen betekenen.

Of medewerkers die in een zone met een gasrisico werken, mijn gasdetector op afstand gaat af, maar de gasdetector van de medewerker in de zone niet. Bij nadere controle blijkt hij een verkeerde gasdetector te dragen. Medewerkers die de eigen stroomhaspeldraad hadden doorgehaald, de beide draadeindjes blank hadden gemaakt en weer in elkaar gedraaid. Met deze ‘herstelde’ haspel werken ze dan met een nieuwe reciprozaag, waarvan de kabel met ducktape aan elkaar hangt. Kortom, vaak zijn ze zich niet bewust van de gevaren.” 

Betrokkenheid en ervaring inschatten 

“Iedere situatie is anders”, vervolgt hij zijn verhaal, “en altijd belangrijk is de betrokkenheid van de werknemers. Nemen ze zichzelf serieus wat betreft veiligheid? Denken ze van te voren na hoe ze het werk gaan aanpakken, hoe is de situatie? Of denken ze van: ach ik ga zo naar huis, wat maakt het uit. Ik merk verschil in betrokkenheid en ervaring. Daar moet je als veiligheidskundige op inspelen, mensen wat meer begeleiden of juist kunnen vertrouwen. Dat leer je in de praktijk.” 

Meer weten over werken bij KWA? Bekijk onze vacatures of neem contact op.