Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...
11-01-2021
Buienradar checken voordat je naar de klant vertrekt? Voor Rob Trenning heel logisch. Hij is Akoestisch Adviseur en staat regelmatig op het dak van fabrieken en bedrijven om geluidsmetingen te doen. Maar niet bij windkracht 7 of in de stromende regen.
“Ik ben heel vrij in mijn werk”, zegt Rob, “geen manager die mij vertelt hoe ik mijn werk moet doen terwijl die geen verstand van geluid heeft. Ik heb rechtstreeks contact met mijn klanten. Ze bellen me als er weer een geluidsonderzoek moet komen. Of ik krijg een vraag via een collega, voor een milieuvergunning bijvoorbeeld."
"Vrijheid is belangrijk voor mij. Ik plan mijn eigen agenda, bekijk zelf wanneer ik waar heen ga. Natuurlijk wel in overleg met mijn teamleider en collega’s. Voor mij is deze functie de ideale combinatie van buiten zijn én op kantoor werken. Op zo’n klantendag kom ik makkelijk aan de 10.000 stappen. Soms sta ik niet op het dak maar op de werkvloer, want we doen ook Arbo-onderzoek naar geluid. Kortom, afwisseling genoeg in dit vak", besluit Rob.
Het advieswerk van Monique.
Monique Soeters ondersteunt bedrijven met vergunningsaanvragen: “En daar horen geluidsonderzoeken bij. Een bedrijf wil uitbreiden met een nieuwe productielijn bijvoorbeeld, of iets aanpassen op de locatie. Dan is er geluidsonderzoek nodig. Soms kan Rob dat achter zijn bureau af qua berekeningen. En soms gaat hij op pad om metingen te doen.”
Hoe dan ook, geluidsonderzoek is teamwork. Monique en de opdrachtgever zorgen voor de voorbereiding, zodat Rob direct aan de slag kan. Voorbeelden: draait een machine ook ’s nachts of gaat die uit? Waar precies komt de nieuwe productielijn te staan? Alles wordt zoveel mogelijk in kaart gebracht, zodat Rob efficiënt zijn ding kan doen.
“Rob schrijft zijn rapport en ik ben de kritische tegenlezer. Ik kijk of ik het begrijp als relatieve leek, en dus of bijvoorbeeld een omwonende het ook begrijpt. We kijken of het rapport antwoord geeft op de vraag, en of de context goed wordt weergegeven. Zelf vind ik dat intensief samenwerken het allerleukste van mijn werk. Optimaal voorbereiden, samen antwoorden vinden bij problemen, samen sparren en nieuwe ideeën opdoen”, besluit Monique.
9.00 uur
Rob arriveert in Lutjewinkel, Oldenzaal of Rotterdam (onze klanten zitten in heel Nederland). Mét al zijn meetapparatuur. Na een bak koffie en een babbel met zijn contactpersoon in het bedrijf, hijst onze adviseur zich in de beschermingsmiddelen, inclusief helm, haarnetje (dat vooral in de food-industrie), speciale schoenen, oordoppen enzovoorts.
10.00 uur
Hij staat op het dak van de locatie om zijn metingen te doen. Gelukkig kan Rob zijn bevindingen rechtstreeks in de iPad invoeren, in plaats van te worstelen met papier en potlood. KWA heeft een speciaal rekenprogramma voor geluidsmetingen ontwikkeld.
14.30 uur
Na een dagdeel metingen doen, zit de opdracht erop. Hoewel, soms blijkt een bepaalde installatie net niet te draaien op zijn dag, zal je zien. Dan moet de adviseur nog een keer terugkomen. Dit alles wordt besproken met de contactpersoon van het bedrijf.
15.00 uur
Naar huis of naar kantoor? Wat het handigst is op dat moment. Alle metingen moeten worden uitgewerkt in een rapport en of Rob dat nu op kantoor doet, of thuis, dat is aan hem. Hij vindt het belangrijk om te sparren met collega’s en dus rijdt hij nog even naar de villa in Amersfoort.