Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...
11-01-2021
Met allerlei bodemaspecten kunt u als eigenaar of gebruiker van een locatie op verschillende manieren te maken krijgen, zoals bij onderzoek, bescherming of sanering.
In de Omgevingswet, sinds 1 januari 2024 van kracht, zijn regels opgenomen bij welke milieubelastende activiteit een historisch, verkennend, nul- of eindsituatiebodemonderzoek verplicht is. Graven in de bodem geldt hierbij als een separate milieubelastende activiteit als het bodemvolume waarin gegraven wordt meer is dan 25 m3.
Verder is bij nieuwbouwplannen en herontwikkeling een bodemonderzoek vaak verplicht. Naast een wettelijke verplichting, kan het in andere gevallen raadzaam zijn om een bodemonderzoek uit te voeren, zoals bij onroerend zaak transacties, huur of verhuur.
In de Omgevingswet is een specifieke zorgplicht opgenomen, op basis waarvan het treffen van bodembeschermende voorzieningen wordt verplicht bij het uitvoeren van een milieubelastende activiteit met mogelijke nadelige gevolgen voor de bodem.
Deze zorgplicht vormt ook de basis voor het saneren van eventueel verontreinigde bodem, als gevolg van een (recente) calamiteit, lekkage of morsing. Herontwikkeling van (oude) bedrijfsterreinen kan eveneens de aanleiding zijn voor sanering van een (historische) verontreiniging.
Met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van onderzoek, bescherming en sanering van de bodem op bedrijfsterreinen in heel Nederland én de kennis van de complexe wetgeving voor bodem, ontzorgen onze adviseurs de klanten met strategische én pragmatische oplossingen.
KWA doet onderzoek naar stikstofdepositie binnen uw bedrijf. Dat onderzoek heeft u nodig bij bijvoorbeeld uitbreiding. D...