(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

15-07-2024

CO2-emissie reduceren: Nederlandse zuivelindustrie ligt op koers

De Nederlandse zuivelindustrie ligt goed op koers om de CO2-emissie te reduceren richting 2030. Dat heeft KWA onderzocht voor de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De conclusie is dat zuivelfabrieken met hun voorgenomen plannen de beoogde doelen in 2030 kunnen halen.

De uitdagingen om de zuivelfabrieken te verduurzamen zijn groot. Daarom is het een bijzondere prestatie die zij gaan leveren. Uit de analyse van de maatregelen blijkt dat de belangrijkste maatregelen gaan over proceswarmte en elektrificatie.

Tegenaan lopen 

Bij implementatie van deze maatregelen lopen de zuivelfabrieken - opererend als een grote energievrager en vaak gelegen in het landelijk gebied - tegen een aantal randvoorwaarden aan: gebrekkige infrastructuur voor de inzet van alternatieve brandstoffen (denk aan groene elektriciteit voor elektrificatiemaatregelen), maar ook het traject rondom vergunningverlening voor het aanleggen van kabels en het ombouwen van de fabriek wat moet vanwege de implementatie van CO2-emissiereductiemaatregelen. Daarnaast brengen de  maatregelen hoge kosten met zich mee.

Bijzonder dus, zegt NVO, dat de CO2-emissie gehaald kan worden.

Bron: Nederlandse zuivelindustrie op koers reduceren CO2-emissie | Nederlandse Zuivel Organisatie (nzo.nl)

 

Bekijk ook:
Minder CO2-uitstoot bij productie snoeprepen

Gasgestookte ketel wordt vervangen door E-boiler.

Geschreven door
Bas Oldenhof
Energietransitie

Tel.: 0334221341

E-mail: bo@kwa.nl

Volgend bericht
Vorig bericht

14-06-2024

Omgevingswet: overgangsrecht en handhaving

Onduidelijkheden in de praktijk

Gerelateerde dienst
Energie- en procestechniek

Uw productieproces heeft diverse levensfases: ontwerp, bouw, operationeel en transitie/optimalisatie. KWA speelt bij all...