(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

03-12-2024

Klimaatneutrale en duurzame toekomst: waar en hoe begint u?

Hoe helpt KWA bedrijven bij hun transformatieproces. 

Klimaatneutraal in 2050 (naast gifvrij en een circulaire economie). Daar moeten we naar toe en het klinkt mooi, maar waar en hoe begint úw bedrijf? We zoomen in dit artikel in op de energietransitie. Van gas naar elektriciteit. Van hetzelfde stramien naar veranderingen. En van verspilling naar bewust energieverbruik. Quintus van Grol is senior adviseur Energietransitie en helpt, samen met zijn KWA-collega’s, dagelijks bedrijven bij hun transformatieproces.

“Ik zie bedrijven vooral worstelen met de vraag hoe ze het precies moeten doen: hun doelstellingen vertalen naar praktische maatregelen”, zegt hij, “waar begin je? Het laaghangend fruit is nu op, de lampen zijn vervangen door led, het wordt tijd voor de grote maatregelen die zoden aan de dijk zetten. Denk aan nieuwe productietechnieken, warmte- en koude-integratie, en alternatieve energiebronnen.”

In deze film laat Quintus zien hoe een bedrijf een warmtepomp ontvangt. 

Begin met een degelijk plan

Niet ad hoc wat aanpassingen doen omdat het moet, maar beginnen met een degelijk plan, is zijn belangrijkste advies. “Sta zelf aan het stuur en wees proactief, in plaats van te reageren op de omstandigheden. Het is essentieel, anders ga je als bedrijf echt de boot missen. We zien als KWA dat sommige bedrijven al een eind op weg zijn in de energietransitie, anderen staan nog aan het begin. Hoe dan ook, wij helpen u op weg met een integrale en praktische oplossing.”

Naast technische zaken is ook een cultuuromslag belangrijk, benadrukt hij: “Soms heeft de directie prachtige plannen en doelstellingen, en op de werkvloer willen ze best meedoen maar ze weten niet hoe. Hoe ga je verduurzamen, waar begin je. Een voorbeeld uit de praktijk: er werd ingezet om de restwarmte nuttig te gebruiken bij het productieproces, maar dat bleek dat het proces minder warmte nodig had. Het resultaat was een slecht functionerend warmtesysteem. Zonde natuurlijk.”

Wat is nodig voor het proces

Eerst een plan maken dus. KWA denkt daarbij procesgedreven, aldus Quintus: “We kijken naar wat er nodig is voor het proces. Welk proces is gaande, welke apparaten moeten op termijn worden vervangen, dan weet je welke installaties je moet laten bouwen. En welke energie-opwekking daarbij hoort. Bij KWA noemen we dat de Triple C methode (zie illustratie).”

Wat houdt de Triple C methode in? “Kijken vanuit de gebruikerskant, energieomzettingen en energieopwekking: eerst kijken naar de energiebehoefte van elk proces en op welke temperatuurniveau dat nodig is. Dan kijken we welke utilities nodig zijn zoals een stoomketel, koelinstallatie en warmtepompen. Vervolgens is de vraag, kan die benodigde energie zo groen en duurzaam mogelijk worden opgewekt.”

Ga uit van natuurlijke vervangingsmomenten

Vanuit deze methode wordt gekeken naar de meest kansrijke maatregelen, die de grootste impact hebben. Deze worden uitgewerkt in een businesscase en roadmap, om te laten zien welke maatregelen wanneer getroffen kunnen worden om de doelstellingen te halen. Geen verrassingen meer, er zijn ijkmomenten waarop wordt gekeken hoe het ervoor staat met de planning. Quintus: “We gaan uit van natuurlijke vervangingsmomenten, en maatregelen die ook echt uitgevoerd kunnen worden. Een degelijk plan met een praktische uitvoering. Eigenlijk praat ik liever niet van een natuurlijke vervangingsmoment, maar van technische of economisch einde van de levensduur. Omdat de noodzaak en draagkracht daartussen sterk verschillen”.

Een lastige vraag: gaan wij in Nederland met zijn allen dat punt in 2050 halen? “Ik zeg, neem het heft in handen en naast energie ook andere milieucomponenten mee in je plannen. Denk aan procesemissies, chemie gebruik en koelmiddelen. Aan alle kanten vernieuwt wetgeving zich, kijk wat voor jouw bedrijf het beste is. KWA ondersteunt daarbij”, besluit hij.

Bekijk ook:
Isolatiescan eye-opener voor Cono Kaasmakers

Zo duurzaam mogelijk kaas produceren. 

Webinar Netcongestie

Netcongestie is een groot probleem. Hoe gaat u hiermee om? 

Geschreven door
Quintus van Grol
Energietransitie

Tel.: 0334221334

E-mail: qg@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Proces- en installatietechniek

Een productieproces kent diverse levensfases: ontwerp, bouw, operationeel en transitie/optimalisatie. Dit geldt voor de ...