Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...
11-01-2021
25-11-2024
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen
Het Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen 2024 op 1 oktober legde de nadruk op de dringende noodzaak van verduurzaming van de industrie. Zonder koersvast beleid en ingrijpende maatregelen komt niet alleen de industrie, maar zelfs onze strategische autonomie in gevaar. En natuurlijk zijn we aan onszelf verplicht om de wereld mooier achter te laten voor de volgende generatie.
Verduurzaming vraagt om concrete stappen om de uitdagingen van vandaag op te pakken, zoals netcongestie en vergunningverlening. Het symposium bracht toonaangevende sprekers van wetenschap, politiek en bedrijfsleven samen die elk hun visie en strategie deelden voor een duurzame toekomst.
Professor Kornelis Blok sprak over de technologische ontwikkelingen die de weg effenen voor verduurzaming. De kosten van duurzame technologieën zoals zon, wind en batterijen zijn sterk gedaald, en de inzet hiervan is enorm toegenomen. Toch waarschuwde hij dat, zonder verdere maatregelen, het onmogelijk is om de temperatuurstijging onder de 1,5°C te houden. Voor de industrie blijft elektrificatie en energie-efficiëntie belangrijk. Een belangrijk nieuw thema dat Blok aanstipte, was materiaalefficiëntie en de circulaire economie.
Diederik Samsom maakte met zijn ‘rozenstruik-metafoor’ duidelijk dat wet- en regelgeving vaak als een last wordt ervaren, maar dat koersvast verduurzamen juist kan helpen om niet vast te komen zitten in de complexiteit ervan. "Zonder een duidelijk plan en lef zak je steeds dieper in de doornen, waar de pijn alleen maar toeneemt." Hij benadrukte ook het belang van strategische autonomie: de industrie moet vooroplopen in verduurzaming, zodat we niet alleen onze toekomst veiligstellen, maar ook concurrentievoordeel behouden.
Nienke Homan, voorzitter van de VNCI, besprak de grote transitie die de chemische industrie doormaakt. Hoewel deze sector nog grotendeels afhankelijk is van fossiele grondstoffen, lopen Nederlandse bedrijven wereldwijd voorop in duurzaamheid en veiligheid. De grote uitdaging ligt in de overgang naar een circulaire economie, die tegen 2050 gerealiseerd moet zijn. Homan benadrukte dat samenwerking tussen klanten, leveranciers, overheden en kennisinstellingen essentieel is om deze doelstelling te bereiken. De chemische industrie kan alleen verduurzamen als er een gecoördineerde inspanning plaatsvindt tussen alle betrokken partijen.
In het panelgesprek werd de vraag gesteld: “Kun je echt verduurzamen als winst de belangrijkste drijfveer is?” De consensus was duidelijk: verduurzaming is geen luxe, maar een noodzaak. Alleen door koersvast te blijven, gaan winstgevendheid en duurzaamheid hand in hand. Een van de grootste obstakels die hierbij naar voren kwam, is de trage vergunningsverlening en de groeiende netcongestie. Monique Soeters, adviseur bij KWA, benadrukte het belang van een strategische aanpak met de Omgevingswet. Vanaf dag 1 moeten bedrijven obstakels identificeren en direct in overleg treden met het bevoegd gezag om vertragingen te voorkomen. Tijdens de parallelsessies werden praktijkvoorbeelden gedeeld door organisaties zoals Alucha, FrieslandCampina, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Ravo en de Radboud Universiteit, die uitdagende stappen hebben gezet richting verduurzaming.
Het symposium heeft duidelijk gemaakt dat verduurzaming geen keuze meer is, maar een voorwaarde. De komende jaren zijn cruciaal voor de Nederlandse industrie. Alleen door nu koersvast te blijven, kunnen we onze industrie toekomstbestendig maken, strategische autonomie waarborgen en onze planeet beschermen voor toekomstige generaties.
Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.